Thursday, January 6, 2011

muhasabah diri .

entry kali nie aku rasa agak berat dan jujur d sini . ok. Permulaannya, ermm , semua yang kenal ak, ak rasa ramai dyorang tau aku jenis yang pendam masalah . Biasanyer akan tanggung sorang-sorang . Ha ! Tips ! kalau ader masalah , korang cakap jer kat saper2 . Tak boleh simpan sorang2 sebb mmg akan makan diri sendiri . Tak payah nak buat eksperimen sendiri sbb aku dh jalani experimen terhadap diri sendiri . hahahaha . The Conclusion ? Not succes ! hahahaha .

aper yang di merepek sudah ! ok lah . go through to the main title right ! muhasabah diri ? sekarang nie memg tgh muhasabah diri dan membawa kearah perbezaan yang lebih baik .
kenper semua nie boleh berlaku ? ok . Aku nak cerita . Semua ini bukan untuk menbangga diri atau mengaibkan diri tapi .. ini semua untuk dijadikan teladan bersama2 .

masa kecik2, sebelum masuk sekolah rendah, aku masuk pra-sekolah . Masa pra-sekolah nie aku adalah antara best student sbb aku biasa dapt beat semua student yang sememgnyer masa tue dh Darjah 1 sedangkan aku hanyer bru 6 tahun . Biasanyer aku akan dapat tempat pertama atau kedua for the all studnts . Dan masa umur aku 5 tahun , aku dh boleh mengaji, baca buku cerita melayu dan jawi . Tinngi didikan mak ayah aku kan ? :) mungkin sebb aku anak sulung .
Sampailah aku darjah 6, kejayaan aku dalam pelajaran bukan lah tahap terlalu tinggi tapi sekadar membanggakan parents aku . And UPSR I got 4A1B . Masa aku peringkat menengah pulak, pelajaran aku setakat biasa-biasa dan PMR aku dapat 6A2B dan seterusnyer SPM aku dapt 5A . Kenaper aku ceriter semua ini ? sebb aku nak tunjukkan yang sepanjang hidup aku dalam pelajaran nie, aku bukan lah seorang yang pernah menghadapi kegagalan . Kejayaan aku tidak jugak begitu tinggi tapi aku puas dengan sumer aper yang aku dapat .

masuk di alam universiti, biler umur aku mencecah 19 tahun biler masuk degree, baru aku tahu apa itu erti kegagaln yang aku pasti takder saper pun nak menghadapi kegagalan nie . Aku tak pasti aperkah kesalahn aku sampai membawa diri kearah ni . Kegagalan yang terus merubah kehidupan aku sebagai seorang pelajar . kenaper ? ak menjadi seorang yang ambik lewa dlm semua hal pelajaran nie .
Dan ak terus menghadapi kegagalan dan kegagalan . Bukan senang nak tempuh nie sebab semangt diri jer yang boleh pertahankan diri dari buat semua bende2 BODOH . Aku rasa ini lah pertama kali dalam hidup aku, aku rasa hidup dah tak guna and ak rasa sgt2 DOWN ! sangat ! and ak cakap lah, ak sampai rasa dah tak nak hidup . GILER an ? Memg giler pun !
Bercampur perasaan . Aku tah tau maner betul dan maner tak betul dah . Aku rasa perubahan diri aku . Aku jadi seorang yang sensitip, cepat marah, dan kadang2 termenung sendiri .
Aku memg tak boleh nak cakap dekt orang kenaper aku jadi mcm nie ? kenaper aku berubah ?
sebb tue larh aku sekrang nie . Tapi tak semua memahami, tkper sebb tue bukan salh dyorang .

Itulah yang berlaku dekat aku sekrang . Smuanyer hanyer kerana PELAJARAN ! sbb bagi semua orang bnder nie yg terpenting dalam hidup kiter kn . Now ! New of me ! Serius . Nak taknak orang kene terima cara aku sebb aku nak ubah balik semua keadaan diri aku nie untuk naikkn semangt aku balik and thanx kat kawan2 yang bnyk bagi support terutamanyer family aku . Aku tau dyorng sumer syg aku an . Tapi banyak maner lah semngt yang dyorg bgi an takkan ader perubahn dekt diri kalau kiter yang tak ubah kn . Aku mencari masalh2 utama dalm semua nie . Mungkin ak terlalu dengn kegembiraan didunia sampai luper kt DIA ? sebb selain kiter usaha , DIA lah yang mengatur kehidupan kiter . Tnpa DIA , saper lah kiter .
Itu yang paling aku sedar dan permulaan nie, aku akn tingkatkan ingatan aku dekat DIA . INSYAALAH . Yang setrusnyer plak , aku akan jadi budak NERD ! arghh tak kire aper org nak ckp an . Bgun awal . Tidor awal . 24hours dengan buku jer . yang nie not sure . hahahaha tapi aper yang penting ader jer masa, aku kene STUDY ! dan aku harap semua nie akan ubah balik aper yang berlaku dalm hidup aku sekrg . Dan aku selalu berdoa untuk itu. AMIN ~

Inilah masalah aku yng dh bnyk org tnyer tapi aku tkkn jwb pertnyaan dyer tue. kenaper aku bru ckp sekrg ? tmbh2 lgi dekt blog an . Sbb aku nak lepas kan sumer nie dari fikiran aku !
FREEDOM ! Dan ak harap2 sgt org2 yang rpt dengn aku memahami aku . Sgt2 . Thanx semua .
:):)

p/s: bestie aku ! pray for me k ! :)
semua orang pun. :)