Saturday, July 30, 2011

hina sangat ker kami aka aku ?

lamer sudh tidak update blog .. sebulan rasenyer .. aku hanyer membace blog org jer sebb memg tkder mood nak update ! ok lah, straight to the point . hina yang dimaksudkan dekt sini adalah hine sgt ker org yg 'badan besar' atau lagi seng gemuk ?

macam maner aku boleh ckp cmnie ? sebb satu peristiwa nie yg sampai sekrg aku takleh luper ..
aku cuti2 sem nie suker masuk mcm2 contest online. men masuk jer. ader rezeki ader ar an.. then, satu hari aku masuk satu contest dekt murai.com .. alar portal hiburan yg femes tue an... content nie pasl 3 company kecantikan.
1. YUN NAM (RAMBUT)
2. NEW YORK (SKIN)
3. LONDON WEIGHT (BODY)
pastue ader larh perbender tah aku men masuk jer.. dyer suruh ar aku pilih antara tiga nie maner yg nak kalau menang? lau fizikal aku tntulah amek yg ke3 tue. then esoknyer tiber2 dAPT cAll dari sorng perempuan nie, dgr suara mcm suara india.. dyer ckp cmnie ...
''hello miss, nie nurul syuhada ker ? ''
''yer,sayer..''
''nie sayer nak bgi taw yg awk dh meng itu cntest..''
''cntest aper yer''*bajet ,eng bnyk jer an. hahaha
''cntest yg dekt murai.com tue...''
''yeker ??"
''aah, so kami nak bwt apoinmnt esok boleh ?''

then pastu, bla bla bla.... maka esknyer aku pergi larh. aku mintak atin temankan aku.. yer ar takkn nk g sorg an... bende tue dekt jj seremban. malas aku nk citer lebh, strght to the point !

aku sampai jer, dyer mintk ic ak..then aku tunggu larh an..pastue dyer bwk aku satu bilik nie dyer ckp tunggu kejap, dyer nk pnggl consultant untuk aku.. aku un tunggu larh sambil dyer bgi aku mjlh yg penuh dgn org yg badan sumer besar pastue jadi mcm cicak lidi . Excited gak aku tgk.. aku tnyer korg ar, saper tknk cntik, tol tak ? ok, bermula lah bnder yg aku rase septotnyer tak berlaku kalau dyer tue adlh manusia ...

consultant aku un sampai larh an.. dyer bwk satu kertas ..bermula lah perbualan kami ..
C=consultant
A=aku

C: umur u berapa nie ?
A: 21..
C: wah..umur 21 badan dh mcm nie yer ...
A: haha..entah larh*nada gelak2 jer...
C: u baru ank dara tapi dh mcm ader anak 5

aku terus terkedu tak terkata sebb aku tak taw nak ckp or pikir aper dah ..

C: umur i dah 25 tapi u tgk badan i..
A: :)
C: u badan cm nie. takder org ker yg mengata u ? mesti ader an..
A: selama nie tk der pulak sayer dengr...
C: maner u taw. belkng u? tak musatahil punyer larh ..

aku terdiam balik ... hahaha. mcm diperbdhkn.. mata aku bergeng
giler time tue ... tapi aku tahan untuk control ..

C: mari sayer trgkn aper yg sayer kene buat dgn awk ..

then, dyer trgkn larh mcm2 ....
pastu aku terus g rawatan yg dyorg nk bwt tue..
aku ikt jer ar aper dyorg nk bwt an ..
masa dlm rawatn tue un.. yg uruskn aku tue terus keep going memberi
kata2 yg kalau boleh dh tknk hidup .
lepas sumer treatment tue ...
aku un dibawak masuk dekt bilik yg samer mase2 aku mula2 dtg ..

C: cmner treatment tadi ?*tiber2 mlmparkan snyuman .
A: ok jer :)
C: so, cmner awk nak buat pembyrn untuk lepas2 nie . nak bayar cash atau kad kredit ?
A: eh, kene bayr ker?
C: untuk first treatment nie free.. tapi untuk appointmnt awk yg akan byr .

then ader larh byrn2 dyer yg aku rase hnyer org yg berpangkt DATO'
jer boleh amek treatment nie .. then aku puaslarh menrgkn yg aku bkn
keluarga seng. aku tak mampu dan aku tknk un..
tapi dyer keep going paksa, sampai biler aku bkk dmpet aku,
dyer un sebok tgk, tnyer tue kad aper..bla bla bla .
memg dyer sedaya upaya memujuk sumer sambil tue keep going cakap..
''u nak ker badn cmnie ??"
"u tak malu ker bdn cmnie ??"
mase nie un aku dh nk ngis, aper aku rase .
" DOWN GILER ! "

then aku terus kuar dari situ dgn fake smile !
sebb ? ak tknk atin n kawn dyer taw mse tue .
aku rase mcm dh tak gune .
takper.. its ok ..

*atin, ko nak taw tak ..
aper yg aku ckp dekt kau leps treatment tue sumer tk bermkne un .
ko rase tak tin aper yg aku rase.
aku sedih kot .
and kalau ko nak taw, mase ko hntr dompet kt aku tue, consultant tue ckp cmnie ..
''kawan u pun samer mcm u ..''
*with a big smile !

so,untuk semua larh.. aderkh kami insan yg mcm nie sgt hina
untuk diperlakukn begitu .
kami nie berperasaan .
kami deserve untuk diri kami jgk .
saper yg tknk cntik ..
tapi setiap org ader mslh tersndiri

cantik hanyer larh subjektif .
dan aku rase semua org ader hak masing2 untuk hdup dekt dunia nie .
ermm...aku dh tk taw nak ckp aper .
sebb tiber2 aku rase mcm tak adil semua nie .

*bnder nie bukn nk memalukan aku tapi aku hnyer nak cakap..
hina sgt ker aku ?




8 comments:

spankuning said...

weiiiii kalo aku kat tempat kau memang aku direct je sembur pompuan tu weh! bodoh geram gila aku!

...chu-are... said...

aku tak sekuat kau untuk buat tue. mcm insan lemah jer berada dkt situ time tue weh :(

ANISA said...

fuyooo...kata nak tolong orang..tapi cakap macam tu?? xde insurance mulut la tu.."xde sivik betul"
mintak dijauhkan jumpa orang macam tu..
btw, ko siyes tabah..terbaik larh...tabik sama ko...

...chu-are... said...

biar TUHAN jerbalas mereka .. :)

aien said...

chu are....in fact,org lelaki suke gak yg chubby2 kot,kurus kering apa ada.haha.buat bodohje depa tuh, yg penting golongan kita adalah org yang sangat kiut.hehehe.=)

...chu-are... said...

hahaha. takper..ak ok jer ;) biAR ar dyorg ..

kinn said...

mengom nye pompuan tu. dia ingat dia kurus macam lidi cantik sangat. chu r sabar ye. dont cares what people said. just be urself. =)

...chu-are... said...

thanx kin :) <3